Fakta om igelkottar
FAKTA OM AFRIKANSKA PYGMEIGELKOTTAR
Det är igenligen inte svårt att ta hand om en afrikanspygmeigelkott, försök läsa så mycket du kan sen lär du dig eftersom. Tänk bara på att de finns en hel del att tänka på!
Vikt/Längd/Ålder/Utseende
Den afrikanska pygmeigelkotten är inget vanligt husdjur här i Sverige, men de börjar komma fler och fler som köper dom. Ute i världen är de allt vanligare att man har igelkottar som sällskapsdjur vilket gör att de finns mycket fler färger på igelkottarna där ute också. Färgerna som är vanligast i sverige är Brown, Cinnamon, Apricot, Cinnacot m.m
En afrikanspygme igelkott ser ut ungefär som en vanlig igelkott, de som skiljer är att den är afrikanska är mindre. En vuxen pygméigelkott väger ca 400-600g och är mellan 18-25 cm lång.
På kottens kropp sitter det 6-7000 taggar som är 1,5-2,5 cm långa. Det är igentligen jätte stora hårstrån. Som byts ut som våra egna gör, kotten tappar några taggar ibland och det växer ut nya.
Det är svårt att säga hur gammal en igelkott blir då de helt beror på hur man sköter den. Men de brukar normalt ligga på mellan 4-9 år.
Boende
Enligt lag så skall en igelkott ha en boyta på minst 20kvd, vilket gör att den inte är ett burdjur. Dom behöver den öppna ytan att motionera på. Väljer du att ha bur till igelkotten så ska du ha bra underlag så som spån eller någonting annat mjukt den kan bädda ner sig i. Ett hus eller någonting som den känner att den kan gömma sig under och även ett material som den känner att den kan ”gå på toa i” t.ex då spån eller pellets.
Om du vill få din igelkott rumsren:
Ett litet tips är at placera en låda i ett hörn av buren. Om igelkotten bajsar utanför lådan, lägg bajset i lådan och visa din kotte att "där ska det vara". Och städa golvet jämt utanför buren och få det riktigt rent. Ha gärna flera toaletter utanför buren. Det kan ta tid. ge inte upp!
Ett ”hamsterhjul” är bra att ha till sin igelkott eftersom dom tycker om att springa (runt 30cm i diameter). Igelkottar gillar att bajsa när de springer. Då kan det vara bra att ha ett som är lätt att göra rent. Även andra leksaker är bra om dom får ha, de mesta går bra. Dom tycker om att putta och förflytta saker.
Temperaturen är också viktig, den bör ligga på runt 22 grader. Om det är för kallt inne eller att man får ett temperaturfall kan igelkotten försöka gå i dvala, det är jätte farligt för din igelkott! De klarar inte en afrikanskpygmeigelkott eftersom ämnesomsättningen är annolunda. Det kan leda till att din igelkott inte vaknar igen. Det kan även vara en bra ide att prova värmeplatta under buren.
Maten
En igelkott äter som vilket vanligt djur som helst de mesta. Men bara för att den gör de betyder de inte att de är bra för den. Så du bör hålla väldig koll.
Dom är laktoskänsliga så undvik alla laktosprodukter.
Dom äter även frukt, grönt, kyckling, mjölmaskar, sysor, paprika, potatis, banan, fisk, m.m. Men enklast är att ge dom torrfoder eller ”kletmat” jag brukar köpa kattmat och sedan hålla kolla bara så de absolut inte är nå mjölk i (se upp extra för kattungsmat där är de ofta mjölk). Torrfoder hjälper även till att slipa ner tänderna.
Skötsel
Ibland blir igelkottens klor väldigt långa och kan behöva klippas. Dom kan även bli skitiga och då är de dags för ett litet bad. Lättast är som du fyller upp lite vatten i handfatet eller i en balja men ljummet vatten (ca 34 grader), endast vatten i botten. Ta hjälp av handen och blöt igelkotten lite, akta öron och nos! Du kan även använda lite baby olja i vattnet så att huden inte torkar ut på igelkotten. Torka sen igelkotten lite med en handuk eller liknande de är inte bra om du låter den springa i väg blöt.
Sjuk igelkott?
Är din igelkott frisk har hon/han klara ögon, blöt nos, äter bra och är pigg och aktiv.
Typiska sjukdommar för igelkott:
*Tandproblem som ofta de äldre igelkottarna kan drabbas av, de kan dom också få om dom bara äter mjukmat.
*Förstoppning: Håll hela tiden koll så att inte magen på din igelkott är för hård!
* Whs: En förlamningssjukdomm som oftast startar vid bakbenen och fortsätter framåt.
Feber: Öronen blir varma och rosa.
Man kan nästan aldrig själv vara säker på vilken sjukdom en igelkott har så jag råder dig att kontakta veterinär så fort du känner att någonting är fel!
Allergisk?
Är du allergisk mot djur så rekommenderar jag dig att hälsa på igelkotten du ska köpa först ett fler tal gånger så du känner själv att de är okej. En igelkott är inte som ett vanligt husdjur och de är inte ofta de förekommer allergi emot den men ibland gör de så lika bra att du är på den säkra sidan.
Beteende
En igelkott har många olika kroppsspråk och ljud för sig.
*Skriker den har den ofta ont eller är riktigt arg.
*Sniffar gör den om den är nyfiken
*Rullar den ihop sig som en boll då är han rädd
*Rester han taggar över hela kroppen så är han missnöjd
*Rester han taggar på bara huvudet är han mer försiktig
*Spinner och snarkar ofta när den sover
Men de finns många fler kroppsspråk och ljud.
En igelkott har dålig syn men väldigt bra hörsel och luktsinne.
Utomhus
Visst kan man ta med igelkotten ut på sommaren om vädret tillåter, det vill säga är rätt temperatur och inte för blåsigt.Men lämna aldrig din igelkott utan uppsikt! et kan finnas faror för din igelkott och igelkotten kan vara snabba och försvinna för dig när du bara vänder ryggen åt. Glöm inte att kontrollera så att din igelkott inte fått fripassagerare det vill säga ohyra regelbundet, då risken ökar om den är ute.